Editorial van de maand door Olivier de Berranger, CIO, en Rolando Grandi, CFA, thematisch internationaal aandelenbeheerder, La Financière de l’Echiquier.
In een hyperverbonden, datagestuurde wereld biedt de opkomst van generatieve artificiële intelligentie (AI) enorme mogelijkheden om uitdagingen in elke sector aan te gaan, van gezondheidszorg tot transport. De sleutel tot de technologische wedloop tussen landen en bedrijven is het behalen van waardevolle comparatieve voordelen en een transformerende impact. De toepassing van AI door bedrijven zal bepalend zijn voor hun succes in het komende decennium.
De verspreiding van generatieve AI, in het kielzog van ChatGPT, opent ook nieuwe horizonten voor beleggers. Als 70% van de bedrijven tegen 2030 één of andere vorm van AI zou toepassen, zou AI het wereldwijde bbp met 1,2% per jaar kunnen doen stijgen1. Omgekeerd zou de S&P 500 dit jaar -2% lager zijn zonder de bijdrage van AI en de bedrijven die ervan profiteren2. Voor Paul Tudor Jones, een Amerikaanse fondsbeheerder, heeft de productiviteitsboom voor de economie die momenteel door AI wordt gecreëerd weinig equivalenten gehad in de afgelopen 75 jaar.
Tot nu toe wordt de versnelling van deze AI-race op de aandelenmarkt weerspiegeld in de opkomst van bedrijven als NVIDIA. De wereldleider in grafische processors, die net de grens van 1000 miljard dollar marktkapitalisatie is gepasseerd, zal volgens schattingen zijn omzet in het datacentersegment in het komende kwartaal verdubbelen. De grootste winnaars zijn de halfgeleiderbedrijven: klanten stromen toe op grafische kaarten om nieuwe AI-algoritmen te ontwikkelen en de hele sector profiteert, met bloeiende beleggingsvooruitzichten in de hele waardeketen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, steeg de sector van de halfgeleiders met +32% sinds het begin van het jaar, ten opzichte van een stijging met +18% in de logistieke sector. Zodra deze race om schoppen en houwelen voorbij is, is het de beurt aan toepassingen, vooral in de softwaresector, die vanaf volgend jaar een sterke versnelling van de vooruitzichten voor duurzame groei zouden moeten zien.
Convergentie
De ongekende hoeveelheid beschikbare gegevens en de duizelingwekkende vooruitgang in rekenkracht openen nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van generatieve AI. AI, biotech, telecom, ruimtevaart, intelligente materialen, additive manufacturing… de convergentie en impact van deze technologieën zullen diepgaand transformerend zijn (de “T” in Chat GPT staat voor Transformer). Het Duitse biotechbedrijf BioNTech heeft bijvoorbeeld de overname aangekondigd van InstaDeep3, een start-up gespecialiseerd in AI en machine learning, voor meer dan 600 miljoen euro. Het doel? Een wereldleider bouwen die biofarmaceutisch onderzoek en AI combineert. Het gebruik van generatieve AI voor het maken van gepersonaliseerde immuuntherapieën, het ontwerpen van eiwitten of nieuwe behandelingen voor kanker of Alzheimer staan ook nog in de kinderschoenen.
Het wijdverbreide gebruik van AI werpt enorme strategische, economische, financiële, wetenschappelijke en ethische vragen op. Hoewel regulering natuurlijk noodzakelijk is – tijdens de G7 van Hiroshima afgelopen mei is een werkgroep opgezet voor generatieve AI en het verantwoord gebruik van AI – breekt er een nieuw tijdperk van AI aan, om Satya Nadella, CEO van Microsoft, te citeren. Een tijdperk dat in het voordeel zal zijn van bedrijven die goed gepositioneerd zijn om mee te surfen op de immense golven van AI en van beleggers die op zoek zijn naar innovatie en duurzame groei.