Skip to main content

Waar de robot stopt, neemt low code het over

Auteur: Peter Ooms – journalist

“Ook met low code zullen het programmeurs zijn die de toepassingen ontwikkelen en niet de operationele medewerkers. Maar de samenwerking tussen de twee partijen zal veel intenser zijn en het zal vooral veel sneller gaan,” zegt Carlos Alves, Chief Operating Officer van OutSystems.

Low code is een vorm van softwareontwikkeling die is gericht op het visueel ontwerpen van applicaties. Bij low-code maakt de ontwikkelaar gebruik van een grafische gebruikersomgeving (GUI). Het schrijven van traditionele computercode is dan niet nodig.

Carlos Alves
COO bij OutSystems

In de visie van Carlos Alves van OutSystems, een aanbieder van een low code application platform,  zijn het dus de IT-medewerkers die de toepassing ontwikkelen met behulp van low code. “Die expertise blijft nodig, maar de ontwikkelaars zullen nauwer samenwerken met de mensen in de operationele afdelingen. Ze staan als het ware samen in de keuken en bereiden samen het gerecht.  De technologie laat de programmeurs vooral toe om veel sneller te werken. Wat vroeger maanden duurde, kan nu in weken. In sommige gevallen gaat het zelfs acht keer sneller. Dat verklaart onze snelle groei. We verwachten nu dat de markt 29 miljard dollar zal vertegenwoordigen tegen 2025. Dat is een groei van 20% per jaar”.

Snel en goedkoop

In de logica van OutSystems blijft de ontwikkeling van die applicaties dus gebeuren door ervaren programmeurs. “Maar omdat het snel en goedkoop kan, kunnen bedrijven nu ook heel ambitieuze systemen bouwen. Een van onze klanten heeft zelf een eigen ERP-toepassing geschreven. Dat zou ik niemand aanraden. Maar als je in een heel specifieke context opereert kan het toch nodig zijn om een gesofisticeerde software te ontwikkelen die precies past bij die complexe omgeving. Gewoonlijk kiezen klanten een bestaand pakket en opteren pas voor een eigen ontwikkeling als dat er niet is. Dan kan low code dus wel voor een oplossing zorgen,” zegt Carlos Alves.

In veel gevallen parametriseren die organisaties het pakket om het aan te passen aan de eigen noden. “Maar dat valt al eens tegen. Soms is het sneller om de toepassing zelf te ontwikkelen dan het bestaande pakket te customizen. Ik stel vast dat CEO’s en CFO’s grote fan zijn van low code omdat de noodzakelijke IT-projecten nu veel sneller gaan. In het verleden zouden een groot aantal van die projecten niet eens begonnen zijn vanwege het hoge prijskaartje.”

End-to-end platform

Eddy Aerts is Senior Account Executive van OutSystems: “De idee achter low code is al meer dan twintig jaar oud. Toen heette dat nog rapid application development, maar die belofte heeft het nooit helemaal kunnen waarmaken. Het is pas nu er end-to-end platformen bestaan om de nieuwe toepassingen te ontwikkelen, dat het wel werkt. Essentieel is dat de toepassingen niet alleen op ons cloudplatform gemaakt worden, maar dat de klanten ze daar ook laten draaien. Dat geheel met daarin ook ingebouwde security is een grote troef voor OutSystems. En zoals het past bij een echte SAAS-oplossing kan de klant ze makkelijk opschalen indien nodig.”

Eddy Aerts
Senior Account Executive BeLux

In België zijn intussen een aantal bekende namen actief aan de slag op het platform van OutSystems zoals Carrefour, Duvel, CM en Toyota Europe. Op het internationale vlak rollen Western Union en T-Mobile intussen apps voor de smartphone of tablets uit. Toch zijn ook veel kleine bedrijven klant van OutSystems. Zij starten kleinschalig in een pay as you go formule en breiden dan langzaam uit.

Menselijke interactie

“Onze toepassingen maken het verschil in automatiseringsprojecten waar er toch nog een menselijke interacties nodig is om iets goed te keuren, te bestellen, te controleren en dergelijke. Op dat vlak zijn we heel complementair met Robotic Process Automation. Die RPA-toepassingen kunnen bestaande processen snel automatiseren, maar ze zijn erg gevoelig voor een strakke workflow. Dat lukt niet goed wanneer er toch nog een menselijke interactie nodig is. Vaak starten we bij nieuwe klanten in projecten waar net dat stukje functionaliteit ontbreekt. Ook commercieel werken wij nauw samen met een bekende leverancier van RPA-technologie,” zegt Carlos Alves.

Voor CIO’s is het dan weer een opluchting dat de low code applicaties weliswaar goed samenwerken met de bestaande toepassing zoals ERP, CRM en andere, maar dat ze daar niets aan veranderen. “We maken een workflow die informatie kan ophalen en wegschrijven in een resem toepassingen, zonder dat er aan de software zelf iets verandert. Dat is ook wat CIO’s willen, want elke aanpassing aan die software zorgt namelijk voor extra complexiteit en kosten.”

Over OutSystems

OutSystems is opgericht in 2001 met de missie om elke organisatie de kracht te geven om te innoveren door middel van software. Het OutSystems high-performance low-code platform geeft technologie leiders en ontwikkelaars de tools om snel hun eigen bedrijfskritische applicaties te bouwen en te implementeren. Het netwerk van het bedrijf omvat meer dan 600.000 communityleden, 400+ partners en actieve klanten in 87 landen in 22 sectoren. OutSystems is “The #1 Low-Code Platform®” en een erkende leider door analisten, IT-managers, zakelijke leiders en ontwikkelaars over de hele wereld. Enkele van de meest bekende merken gebruiken OutSystems om hun grote ideeën om te zetten in software die hun bedrijf, mensen en de wereld vooruit helpt. Meer informatie op www.outsystems.com.

Author IT Topics

More posts by IT Topics